דו-פולו וחיסונים

נדב

הבוטים מתקיפים את וורדפרס. מקור: פליקר

שרון כתבה, כבר די מזמן, על תוסף לוורדפרס שמוריד את תגית ה'נו-פולו' מהתגובות.

וורדפרס מוסיף באופן אוטומטי לכל הלינקים בתגובות את  התגית rel=nofollow (להלן nf), שמסמנת למנועי החיפוש לא לעקוב אחרי הלינק ×”×–×”, מה שגורם לכך שהלינק לא יתרום לדירוג של אתר היעד במנועי החיפוש. המטרה היא לא לתת לספאמרים את מבוקשם, ובכך לגרום להם שלא לתקוף את האתר.

התוסף ששרון מציעה גורם לוורדפרס שלא להוסיף את התגית הזו. לזה יש שתי סיבות: מצד אחד, מנגנוני האנטי-ספאם הגיעו לרמה כזו שמעט בוטים מצליחים לעבור אותם, ולכן הספאם הפסיק להיות בעיה אמיתית; מצד שני, התגית גורמת לתגובות לא להשתתף במשחק של גוגל. אם למישהו יש נפח אינטרנטי גדול בגלל שהוא שותף בשיח של הבלוגים – שמתנהל בתגובות – מגיע לו שהנפח ×”×–×” יקבל ביטוי גם בגוגל.

ולמה נזכרתי בזה? בגלל אדון יד שניה. לפני כמה ימים קיבלתי תגובה לרשומה ישנה כאן. התגובה הייתה משהו בסגנון 'אני דווקא לא מסכים איתך', או משהו כזה. חשבתי לשאול אותו למה הוא מתכוון בדיוק, אבל אז ראיתי ששם המגיב הוא 'יד שניה' והאתר שלו הוא אתר מכירות יד שניה. ספאם פשוט ורגיל, כנראה ידני ולא רובוטי, שנועד להעלות את דירוג הגוגל של אתר המכירות.

גם דן אלהרר שם לב לזה, ואפילו עשה מחקרון קטן על הפעילות של הבחור. והשאלה שלו – האם ×–×” לגיטימי, לקדם את עצמך בעזרת תגובות ספק-רלוונטיות? רואה שחורות הסביר לו בתגובות שהשאלה לא נכונה – ×–×” לא משנה אם ×–×” לגיטימי, ×–×” פשוט לא אפקטיבי. אדון 'יד שניה' שכח את עניין nf, ולכן כל העבודה שלו לא שווה כלום – כל הקישורים שפיזר היו חסרי ערך.

אבל מה היה קורה אם בעלי הבלוגים האלו היו מאמצים את הצעתה של שרון, ומתקינים את תוסף ה'דו-פולו'? האתר המדובר היה מקבל תועלת מהתגובות שפיזר, ודפוס התנהגות כזה היה הופך להיות משתלם ולכן נפוץ.

חשוב להבין שמדיניות ×”'נו פולו' של וורדפרס לא נועדה כדי להגן על בלוג אחד. כותבי הבוטים לא בודקים האם יש לך תג nf או לא – הם מפזרים את מרכולתם על כל האינטרנט, מתוך ידיעה שבחלק מהמקרים ההתקפות שלהם יעברו את הגנות האנטי-ספאם ולא יתקלו בתגי nf- ומזה הם ירוויחו. ככל שיותר אתרים יאמצו מדיניות של nf, כך התמורה של הפעלת הבוטים תרד ופחות בוטים יפעלו.

למעשה, אם נתמקד בפלטפורמת וורדפרס, אני מאמין שהסיבה לאפקטיביות של מנועי האנטי-ספאם של וורדפרס היא בדיוק תגיות ה-nf של התגובות. מכיוון שמפעילי הבוטים יודעים שוורדפרס מסמן תגובות כך, אין להם עניין להשקיע מאמץ בעקיפת ההגנות הספציפיות של המערכת, שכן ממילא לא תהיה להם תועלת מכך. אם, לעומת זאת, פלטפורמות וורדפרס רבות יאמצו את מדיניות הדו-פולו, שוב יהיה כדאי להשקיע בעקיפת מנועי האנטי-ספאם.

למה הדבר דומה? הרבה מחיסוני השגרה בישראל מכוונים כנגד מחלות נדירות, שאף אחד כבר לא חולה בהן. מישהו ראה פעם חולה שעלת? לכן, אם לא נחסן את הילדים שלנו כנגד שעלת, סביר להניח שהם לא ידבקו – ×›×™ לא ×™×”×™×” להם ממי.

אבל יש כאן מלכוד, כמובן – הסיבה שאין יותר שעלת בישראל היא בדיוק החיסונים. כולם מחוסנים, ונגיפי השעלת לא יכולים לפגוע באף אחד. מכיוון שכך, גם כאשר מישהו לא מחוסן – אין נגיפי שעלת בסביבה והוא לא עלול להיפגע. אבל ככל שיותר אנשים לא יתחסנו, כך נגיפי השעלת יוכלו להתרוצץ ולהדביק – את מי שלא מחוסן.

הבעיה עם שעלת ספציפית היא שזו מחלה שהיא מחד מאוד מסוכנת לתינוקות עד גיל חצי שנה, ומאידך – לא ניתן לחסן תינוקות בגיל ×›×–×”. לכן, לחיסון נגד שעלת יש חשיבות גבוהה מכיוון שהוא מגן לא רק על מי שמקבל אותו, אלא גם על התינוקות שנמצאים בסביבתו – תינוקות שלא ניתן להגן עליהם בדרך אחרת. מי שבוחר שלא להתחסן מתנהג באופן אגואיסטי, שכן הוא, מסיבותיו, ×ž×¡×›×Ÿ את עצמו בסיכון קל – ותינוקות צעירים בסיכון חמור.

בדומה לכך, גם הבחירה שלא להנהיג מדיניות של תגי nf היא מדיניות אגואיסטית – כדי שמה שקורה בבלוג שלי ישפיע על מפת האינטרנט, אני מוכן לתת לספאמרים מוטיבציה לעקוף את מנועי האנטי-ספאם של וורדפרס.

תוספת 22:03 – אורן צור כתב בצהריים רשימה שהיא ממש מבוא לרשומה הזו…

8 Responses to “דו-פולו וחיסונים”

  1. שרון הגיב:

    מצד שני, קל ומהיר למחוק (ואף לחסום ברשימה השחורה של וורדפרס) טינופות שכאלה, ככה שגם בלי חיסון, עדיין יש אנטיביוטיקה (שרצוי שלא להשתמש בה סתם, אבל במינון ובעיתוי הנכון היא אפקטיבית)

    • כמובן. השאלה היא שאלת מינון – עד לאן מותר ללכת תוך כדי עידוד הספאמרים…
      גם לא הדגשתי מספיק בפוסט את הצד השני – אני מאוד בעד 'לתת לגוגל לעבוד', ולהפוך את הקישורים למשמעותיים עבורו.

      • למעשה העליתי אצל דן את הנקודה בתגובה לצפריר, מאידך do-follow הוא אקט של אהבה וכבוד למגיבים שלך. ואם ×–×” יצריך ממני עוד ×”×’× ×” על הבלוג – אפשר לשים כזו. בכל הקשר הגבול בין עידוד ספאמרים לבין טיפול נאות בקוראים הוא דק ועדין, אי אפשר להתעלם מכך.

  2. דב הגיב:

    הגישה שלך שופכת את המים עם התינוק.
    בגישה שלך כל הכותבים שמתייחסים ברצינות כלשהי לנאמר בבלוג שלך לא יזכו לקידום מכיוון שהוספת את תג ה-nf.
    הגישה שלך דומה לגישה של ביבי (פרובוקציה) שאומר: יש אנשים שמרמים את הביטוח הלאומי (ספאמרים) בו נבטל את הקיצבאות (nf).
    הגישה של שרון הרבה יותר נכונה והגיונית.

    • יש כאן עניין של איזון עדין של עלות תועלת. האם עידוד ספאם הוא מצדיק מתן לינקים? אני לא נותן ×›×–×” משקל לקידום של לינקים במנועי חיפוש. ברוב הפעמים לא מופיעים אתרים חדשים ומעניינים בתגובות, ואם מדובר על קידום של המגיבים עצמם – מההיכרות שלי עם הסימפטיה של גוגל לוורדפרס, אפשר להסתדר גם בלי ×–×”.

  3. דב הגיב:

    יש בעיה להגיב אצלך כאשר תוסף cocomment (pops) מופעל. תבדוק זאת בבקשה

  4. אני הורדתי אצלי את הנו-פולו. הרוב המוחץ הם אנשים אמיתיים שמגיבים לענין, ועל ידי הסרת הנו-פולו יש אפילו משום עידוד לתגובות.

    • אין ספק שברמת הבלוג הבודד, עדיף בלי nf. יש לזה יתרונות, ואין לזה חסרונות למעשה – ×–×” שדווקא בבלוג שלך אין nf לא גורם לספאמרים להתמקד דווקא בו. החסרונות הם ברמה הקנטיאנית, אם ניתן לומר כך – אם כולם היו מתנהגים כמוך, הספאמרים היו מקבלים מוטיבציה אדירה לעקוף את כל ההגנות של וורדפרס.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1002656 דפים נצפים, 119 היום
330168 ביקורים, 108 היום
FireStats icon ‏מריץ FireStats‏