גם במסצ'וסטס – חופשת לידה לגבר. גם שם היא קצרה מדי.

נדב

ועדה שיפוטית מסוג ×–×” או אחר במסצ'וסטס החליטה לאחרונה שחופשת הלידה שם – באורך של 8 שבועות, ללא תשלום – לא תהיה מוגבלת מגדרית, קרי – תהיה זמינה הן לנשים והן לגברים.

שני היבטים מעניינים בהחלטה הזו:

ראשית, הסיבה להחלטה. מסצ'וסטס היא המדינה הראשונה בארה"ב שמאפשרת לזוגות חד-מיניים להינשא. לאור החלטה זו, התעוררה בעיה – מי מבין בנות זוג לסביות רשאית לקחת חופשת לידה? האם אף אחד משני בני זוג הומואים לא רשאי? כפי שמציין דייויד כהן Feminist Law Professors, ההחלטה הזו מראה את החשיבות של המאבק הלהט"בי גם עבור הטרוסקסואליים. המאבק הלהט"בי, מעצם טבעו, מערער על ההנחות ×”×›×™ בסיסיות שלנו בקשר למגדר, ולכן מאפשר לנו להשתחרר מתפיסות מגדריות כובלות. אם זוגות חד מיניים לא היו מערערים על הקטגוריות של 'אבא' ו'אמא', תושבי מסצ'וסטס היו ממשיכים לחשוב שהתפקידים האלו הם ברורים מאליהם.

ההיבט המעניין השני הוא האופן שבו ההחלטה הזו משקפת את אופיה של המדינה האמריקאית. מצד אחד, חקיקה מתקדמת מבחינה מגדרית בהיבט של היעדר אפליה פורמלית בספר החוקים – מעטות המדינות שבהן חופשת הלידה היא חופשיה לחלוטין ממגדר. בישראל, למשל, רק החצי השני של חופשת הלידה ניתן לחלוקה בין האב לאם. החלק הראשון עודו שמור אקסלוסיבית לאם.

מצד שני, החקיקה המתקדמת-לכאורה הזו מגיעה על רקע של מדינת רווחה שאריתית מהסוג הגרוע ביותר – במקרה שלנו, שמונה שבועות של חופשת לידה ללא תשלום. נוצר מצב שלמרות שלכאורה כל אחד משני בני הזוג יכול לקחת את חופשת הלידה – בפועל, התנאים גורמים לכך שהמצב לא ישתנה. ראשית, חופשת הלידה קצרה מדי – שמונה שבועות אינם מספיק זמן עבור היולדת להתאושש ולצאת לעבודה, כך שבן-זוגה יוכל להחליפה. גם 12 השבועות שהיו נהוגים בישראל עד לאחרונה לא עודדו נשים לחזור מוקדם לעבודה. מחקרים מראים שרק חופשות לידה ארוכות מאוד – מעל 30 שבועות – מאפשרות לנשים לצאת לעבודה ולגברים להחליפם.

ולא רק זאת – חופשת הלידה האמריקאית היא ללא תשלום. בהנחה ששכרו של האב גבוה משכרה של האם – וזה המצב גם בישראל וגם באמריקה – ×–×” נתון שמונע יציאת גברים לחופשת לידה, שכן הם יהססו לוותר על משכורתם הגבוהה יותר דווקא בזמן שבו המשפחה זקוקה ליותר כסף, עקב הצטרפותו של תינוק חדש למשפחה.

כך, כוונות מגדריות טובות וחוקים שהם לכאורה בלתי מפלים לחלוטין, מתקשים בפירוק של אפלייה נגד נשים.

5 Responses to “גם במסצ'וסטס – חופשת לידה לגבר. גם שם היא קצרה מדי.”

  1. נועה הגיב:

    קראתי את הפוסט הזה וגם חלק מהקשורים אליו. עולות בי שאלות שקשורת אלי באופן אישי כמו, למה לא יכולתי להשאר עוד יום בבית בתום חופשת הלידה הראשונה שלי. ולמה כשחופשת הלידה השניה נגמרה הרגשתי נגזלת (שתיהן היו באותו אורך דרך אגב).
    אמנם אין לי בתוכנית עוד ילדים, אבל בתפקיד שלי להעדר יותר מאותם 12 או 14 שבועות נראה לי לא רלוונטי. איך פותרים את זה?
    אילו היו מאפשרים לי לעבוד בשנה הראשונה חצי משרה ולקבל השלמה, זה היה עדיף בעיני מהאפשרות לקחת חופשת לידה כמו בנורבגיה (או דנמרק או שבדיה).
    כי אני, למשל, מאוד אוהבת את העבודה שלי, נהנית ממנה ומכל מה שכרוך בה. אבל אני גם מאוד אוהבת את ילדיי וציער אותי מאוד שאת מחית הירקות הראשונה האכילה אותם המטפלת.
    אני לא אדם לוחם, או מחפש לשנות את פני החברה. אני משתדלת לעשות לביתי כמיטב יכולתי אבל בהחלט גרמת לי לחשוב.

    • לשאלה שלך יש פתרון – את יכולה לחזור לעבודה אחרי שישה שבועות, ולהשאיר את בעלך בבית במקומך.
      נכון, ×–×” לא ממש פרקטי במצב הישראלי. חופשת לידה לגבר צריכה שדרוג – משמעותי – כדי שתהפוך לאופציה ריאלית.

      חשוב לציין, דרך אגב, שבארצות שאת מציינת (אני מכיר לעומק את הדוגמא השבדית) – את לא חייבת לקחת את כל חופשת הלידה ברצף. אם בשבדיה יש חופשת לידה של שנה וחצי, ×–×” לא אומר שהאם או האב נעדרים מהעבודה עד שהילד בן שנה וחצי – אפשר לפרוס את חופשת הלידה עד שהילד מגיע לגיל 8. כלומר, בהחלט אפשר לעבור לחצי משרה עד גיל שלוש, × × ×™×—.

      • עירא הגיב:

        ואם אינני טועה, בנורבגיה הזוג מקבל 12 חודשים חופש בתשלום, כאשר לכל אחד מהם חובה לקחת חודש לפחות, ושאר העשרה הם יכולים לחלק ביניהם כראות עיניהם.

  2. נועה הגיב:

    לפרוס, כלומר לעבוד שלושה ימים בשבוע?
    או כל יום חצי יום, זה המצב האידאלי שאני מדברת עליו.
    לחזור לעבודה במשרה מלאה אחרי שמונה שבועות, זה לא מה שהתכוונתי וגם לא מתאים למשפחות חד הוריות.
    כתבתי משהו בעקבות רשומתך, פרסמתי כאן: http://noa-guy.blogspot.com/2008/06/blog-post_14.html
    וגם כאן: http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=1269650
    נועה

    • נדב הגיב:

      אני לא מכיר את הפרטים עד כדי כך, אבל להבנתי אפשרויות הפריסה גמישות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1010417 דפים נצפים, 385 היום
332057 ביקורים, 25 היום
FireStats icon ‏מריץ FireStats‏